The Banksters Maak een pagina van Enron

Justitie litle, Editorial Director, Taipan Publishing Group

Tragedie verandert in farce als de echte intentie van de Bank reddingsplan zichtbaar. Geithner en de banksters zijn overgegaan op de playbook van een echte fraude en bedrog-all-star: Enron.

Geen kwestie hoe cynisch krijg je, is het onmogelijk om bij te blijven.

- Lily Tomlin

Ergens langs het continuüm, er is een punt waarop tragedie verandert in farce. Ik begin te denken dat we dat punt kan zijn geslaagd met dit hele TARP /< TALF fiasco.

Vanuit een oogpunt comedy, Turbo Timmy en zijn krankzinnige regelingen zijn het geschenk dat blijft geven. We zijn het schalen van de hoogten van volslagen absurditeit nu ... Het is als een Kurt Vonnegut roman tot leven komen.

Neem deze recente fragment van The Wall Street Journal, bijvoorbeeld:

Het Ministerie van Financien, tegenover de kritiek van zijn bank-rescue-programma, zei dat het kan toestaan dat een bredere groep van particuliere investeerders om toxische effecten te kopen ...

Vorige maand heeft het ministerie van Financiën zei dat het zou fondsbeheerders op basis van bepaalde criteria, zoals het vermogen om prive-kapitaal en een minimum van 10 miljard dollar te verhogen van beleenbare activa onder beheer te selecteren.

Op maandag, zei het ministerie van Financiën een voorstel zal noodzakelijkerwijs niet worden gediskwalificeerd als bedrijven niet voldoen aan alle criteria. De Schatkist heeft hieraan toegevoegd dat het vooral geïnteresseerd is in deelname aan het programma door kleine minderheid-of de vrouw eigendom van bedrijven.

Hmm. Oke, dus laat ik het goed begrijp. Eerst beginnen ze met een hindernis in aanmerking te komen zo belachelijk, hij klinkt als een overblijfsel Dr Evil slogan uit de Austin Powers films. "Je moet de tien miljard dollar ..."

Dan raakt het hen dat gosh, ya know, dat zou kunnen zijn een stom idee.

Dus in een klap van verlate genie, besluiten ze om 1) negeren hun eigen voorstel criteria - niet veranderen, maar negeer het dan gewoon, hoor - en 2) draai de bank te redden programma in een soort van warm en fuzzy 'feel-good " Help de kleine man "uit te oefenen, zoals een lening SBA-programma hoofdletters.

Lees het volgende in John Lovitz 'leugenaar "stem: Wij willen al uw geld te nemen en het te geven aan de banksters. Nee, wacht. Dat klinkt slecht. We willen de hulp, ah, de miljardairs. De arme, arme miljardairs. Nee, wacht - onzin. Dat is ook slecht. Hier is het: wij willen de minderheden te helpen. Minderheden en vrouwen. Ja? Ja, dat is het ticket ...

An American Classic

De echt grappig nieuws is echter dat de PPIP (zoals het tot nog toe werd gedoopt) reddingsplan nu lijkt te nemen van een pagina uit een van de groten van alle tijden van fraude en bedrog.

Ik heb bij deze gelegenheid een van mijn favoriete nuggets, een verhaaltje dat maakte zijn weg rond trading desks circa 2.002 aandeel te nemen:

Ooit was er een land genaamd Kenny boerenkinkel - Kenny jongen zijn vrienden - en Kenny jongen bevond zich in wat geld nodig. Probleem was, hij geen baan hebben en niet het bezit van een ding met uitzondering van een onlangs overleden huisdier geit. Maar Kenny jongen was slim, en het duurde niet lang of hij om een plan smeden. Kenny opgeroepen alle de boeren in de provincie en arrangeerde een tombola voor een blauwe lint-Holstein koe melken. Aan de dag van de verloting, 100 landbouwers opdook en betaalde 50 dollar per ticket, waardoor Kenny boy $ 5.000 aan in z'n broekzak. Kenny Drew het winnende ticket en ging iedereen naar huis. De volgende dag, de winnaar van de verloting plaats gekomen is door Kenny jongen om zijn prijs te verzamelen. Kenny vervelens toe zijn verlopen huisdier. De boer krabde aan zijn hoofd en zei: 'Jongen, dat is niet een prijs melken koe. Dat is een dode geit. " Dus Kenny jongen gaf de boer zijn vijftig dollar terug.

En zoals je misschien al geraden, Kenny de laatste naam werd Lay en hij groeide op gevonden Enron.

Ah, Enron. Onthoud die jongens? De reus gekanteld "E," het belachelijke hybris, de bizarre commercials met het computersysteem "Waarom" stem ... Klassieke platen.

Enron hebben hard gewerkt om rip off Rubes als de ambtenaren van de staat Californië, die niet beseffen dat deregulering van elektriciteitsmarkten zonder te weten hoe het spel gespeeld werd was de ruwe equivalent van dumping een emmer in een maatje haai tank.

Enron ook allerlei leuke dingen deed met de innovatieve "zijzakken" en "speciale beleggingsvehikels" en "off-balance-sheet partnerschappen," ging zelfs zo ver dat het gebruik echt cool Star-Wars-namen als "Death Star thema" en "Chewco."

Achteraf gezien, wie had kunnen weten dat zelfs als Enron was naar de knoppen gaat, onze huidige gewas van banksters druk bezig waren met het maken van aantekeningen?

Move Over Darth Vader

Ik brengen Enron in het licht van nieuwe onthullingen dat dit hele debacle reddingsplan stuwen tot nieuwe hoogten van criminaliteit en gierigheid .. Feest uw ogen op deze lekkernij van een recente Financial Times stuk, "Bail-out banken ogen giftige actief koopt":

Amerikaanse banken die hebben ontvangen overheidssteun, waaronder Citigroup en Goldman Sachs, Morgan Stanley JPMorgan Chase, zijn overweegt de aankoop van toxische activa worden verkocht door rivalen [mijn cursivering] onder $ 1,000 miljard euro van de Schatkist (£ 680bn) van plan om het financiële systeem te doen herleven.

Spencer Bachus, de top van de Republikeinse Huis comitestructuur voor financiële diensten, gezworen nadat hij gehoord had van de plannen van de FT om wettelijke maatregelen te introduceren financiële instellingen te stoppen "gaming het systeem belastingbetaler gesubsidieerde meevallers kunnen plukken."

De heer Bachus zou toegevoegd merk "een nieuw niveau van absurditeit" Als de financiële instellingen waren "samenspannen tot de activa die swap tegen te hoge prijzen met behulp van de belastingbetaler 'dollars."

"" Death Star "mijn voet ... Als dit waar is, maakt de Enron chicanes afgelopen dagen kijken positief in vergelijking Ewok geschaald.

En waarschijnlijk is het waar is ... enkele weken voorafgaand aan de FT exclusieve, de New Yorkse Post meldde dat Citigroup en Bank of America was al begonnen gebruik van TARP-fondsen - die hun miljarden van de regering dat zij dienden te gebruiken om leningen te verstrekken - om plaats "agressief opscheppen "meer van de zeer giftige activa die hen blies in de eerste plaats.

Het idee dat deze banken kunnen opkopen van elkaars afval - dat zelfs zij het - gezien goed, maar het gaat mijn hoofd doet pijn, het is zo verbijsterend. Om te begrijpen waarom, laten we een snelle wandeling door analogie.

Grasmaaiers en Leningen regering

Stel je voor, voor een moment, dat ik een beat-up oude mini-koelkast aan de achterkant van mijn garage hebben. Koelvloeistof Het heeft een lek, maar is een beetje beschimmeld, en het ruikt muf bier, maar ik ben vrij zeker dat het werkt nog steeds.

Ondertussen je toevallig in het bezit zijn van een roestige oude grasmaaier. Het mes is aangekoekt dan erkenning met versteende gras, de smurrie die voorbij gaat naar olie is nog nooit veranderd, en het ding er twintig of dertig trekt beginnen te ... Maar ook u, zijn redelijk zeker van uw grasmaaier "werken."

Stel je nu voor dat jij en ik maken een deal. Ik zal verkopen je mijn walgelijk mini-koelkast voor de vorstelijke som van honderd duizend dollar. Jij, op zijn beurt zal verkopen mij je oude grasmaaier voor een honderdduizend dollar. Ik schrijf een zes-cijferige check out is voor u, en schrijft u een zes-cijferige check out voor mij.

Niets is echt gebeurd, toch? Alles wat we gedaan hebben, is twee swap crap activa, noch de moeite waard vijftien dollar in de echte wereld, en bovendien ruilde een identieke grote brok van de verandering (100.000 dollar) tussen de onze respectievelijke bankrekeningen.

Maar wacht! Heb ik al gezegd dat we allebei zeer creatieve boekhouders in dienst?

Hier is het goede nieuws over onze kleine swap. Dankzij onze wisselen, kan ik het opnemen van een enorme winst op mijn boeken ... op de melodie van 99.900 dollar, of wat er nog over is som die boven de girale die kosten voor mijn koelkast. En je kan hetzelfde doen met je grasmaaier.

In de reële wereld, de enige dat is gebeurd is junk heeft geruild met rommel. In de fantasie-land boekhoudkundige wereld, echter jij en ik beide op slechts getoverd fantastische winsten van de dunne lucht.

En het wordt nog beter ... had ik al gezegd dat de regering ruimhartig heeft verleend me een non-recourse lening om de middelen waarmee je je 100.000 dollar grasmaaier te kopen bieden?

Ik had niet echt tot $ 100k uit mijn bankrekening en in die van jou zet, want 93.000 dollar daarvan werd gedekt door de overheid lening. Hetzelfde privilege werd uitgebreid voor u, natuurlijk.

En natuurlijk de opbrengst van mijn lening naar u toegestuurd als contant geld ... en de opbrengst van uw lening werden mij toegezonden als contant geld ... waarin de belastingplichtige prachtige betekent ponied twee keer - de melodie van 186.000 dollar - om onze kleine Phantom transactie met echte dollars te financieren.

Zie hoe groot dit is? We swap crap activa ter waarde van nul, alsof ze eigenlijk waard zijn 100.000 dollar ... noteren we een enorme winst boeken op ons ... en we verzamelen echte winst, in de vorm van een hand-out 93.000 dollar voor ons beiden (het non-recourse lening).

Natuurlijk zal iemand eventually krabben hun hoofd (net als landbouwer Kenny jongen) en zeggen: 'He. We hebben niets waard 100.000 dollar hier. We hebben een walgelijke mini-koelkast en een roestige grasmaaier. "

Maar tegen de tijd dat dat gebeurt, zullen u en ik in weelde ... en per definitie hadden we nog nooit terug te betalen leningen toch! Is het niet reuze handouts Grand?

Te begrijpen wat de banken van plan te doen onder het mom van de PPIP "reddingsplan" door middel van giftige activa wisselen met elkaar, vervang gewoon "mini-koelkast" en "grasmaaier" in het bovenstaande voorbeeld met "giftige activa A" en "toxische activa B."

Daarna op de schaal van 100.000 dollar tot honderden miljarden - helemaal tot een koele biljoen misschien - en daar ga je.

Dit is de Enron-achtige fantastische oplossing Turbo Timmy bij de Schatkist en Sheila Bair bij de FDIC hebben gelegd voor ons: "Death Star" en "Chewco" op steroïden. Ze willen de hele verdomde Enronize financiële systeem in een poging om met hen verbonden meesters (en dankbaar toekomstige werkgevers te besparen) op Wall Street.

Iets leuks te denken over omdat we onze belastingen betalen, niet?

No comments:

Post a Comment